Verschil vloerisolatie en bodemisolatie

Kiest u voor vloerisolatie of bodemisolatie?

Het aanbrengen van bodemisolatie of vloerisolatie wordt gebruikt om de kruipruimte te isoleren. Het is een duurzame manier om te besparen op uw energierekening, maar het verhoogt ook de waarde van uw huis en uw wooncomfort. Daarnaast beschermt isolatie uw huis tegen vocht, schimmels en ongedierte, welke schadelijk kunnen zijn voor uw gezondheid.

DSN Isolatie biedt zowel bodem- als vloerisolatie aan, maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen beide isolaties? In onderstaand artikel geven wij daar graag antwoord op.

De kruipruimte

De kruipruimte is de ruimte onder uw vloer op de begane grond van uw woning. Veel nieuwbouwhuizen beschikken niet meer over een kruipruimte, meestal gaat het om huizen die voor 1980 zijn gebouwd.

De kruipruimte is een buffer tussen de ondergrond en de vloer van uw woning, waar vaak belangrijke leidingen liggen. De kruipruimte is echter ideaal om isolatie aan te brengen, zoals vloerisolatie en bodemisolatie. Het verschil tussen beide is dat vloerisolatie aangebracht wordt aan de bovenkant van de kruipruimte, terwijl bodemisolatie aangebracht wordt op de bodem van de kruipruimte.

Wat is vloerisolatie?

Vloerisolatie wordt aangebracht tegen de bovenkant van de kruipruimte en aan de onderkant van de vloer, waardoor de vloer geen warmte verliest naar onderen.

De enige voorwaarde voor vloerisolatie is dat er genoeg ruimte in de kruipruimte moet zijn om het isolatiemateriaal aan te brengen. Er is minimaal 35 cm nodig bij een houten vloer en 50 cm bij een betonnen vloer.

Wat is bodemisolatie?

De kruipruimte kan naast vloerisolatie ook geïsoleerd worden met bodemisolatie. Echter isoleert bodemisolatie minder goed dan vloerisolatie. In sommige gevallen is bodemisolatie wel de uitkomst wanneer uw kruipruimte niet voldoet aan de minimale ruimte of wanneer u last heeft van optrekkende kou of vocht.

Aanbrengen van vloerisolatie en bodemisolatie

Wanneer de hoogte van uw kruipruimte voldoende is, kan er zelfs gekozen worden om vloerisolatie te combineren met bodemisolatie. Dit zorgt voor een extra goede isolatie. De voordelen hiervan zijn:

  • Een warmere vloer in uw huis;
  • U heeft lagere stookkosten;
  • U heeft geen water in uw kruipruimte;
  • U heeft geen tot weinig schimmels, bacteri├źn en ongedierte in uw huis;
  • U heeft geen stank in uw huis;
  • Kortom, een gezonder leefklimaat en het verhoogt uw wooncomfort.

Uw kruipruimte ventileren

Het advies is om uw kruipruimte te allen tijde te ventileren. Dit zorgt ervoor dat het vocht uit uw kruipruimte weg kan en er daardoor geen schimmels of nare luchtjes ontstaan.

Door onze zeer brede isolatie ervaringen kunnen wij u goed adviseren welke soort vloer- en of bodemisolatie voor uw situatie geschikt is. Wij adviseren u graag middels een vrijblijvend adviesgesprek. We komen graag bij u langs, inspecteren uw woning en geven u een vrijblijvend advies en offerte.