Checklist - is er isolatie aanwezig?

Checklist – is er isolatie aanwezig?

Vanuit onze expertise zien we dat veel woningen een vorm van isolatie kent, maar niet iedere isolatie is zichtbaar met het blote oog. Met onderstaande gegevens kan je bepalen of er enige vorm van isolatie aanwezig is in uw huis.

Graag komen wij vrijblijvend bij u langs om te kijken wat wij voor u kunnen betekenen op het gebied van isolatie. Neem contact met ons op.

Bouwjaar van uw huis vertelt veel over de mate van isolatie

Alle woningen die nu gebouwd of gerenoveerd worden, hebben allemaal goede isolatie wat betreft vloeren, gevels, daken en kozijnen. Dit komt omdat zij voldoen aan de wettelijke vastgestelde minimum voor isolatie die vanaf 2006 van kracht is. Indien uw woning na 2006 gebouwd of gerenoveerd is, dan betekent het dat uw woning niet nogmaals geïsoleerd hoeft te worden.

In onderstaande paragrafen gaan we in op de verschillende tijdsreeksen om inzicht te krijgen in de isolatie van uw woning. Een kanttekening dient gemaakt te worden dat dit overzicht ingaat op algemeenheden met uitzonderingen daargelaten.

Voor 1920

 • Kent geen spouwmuur;
 • In de meeste gevallen heeft het geen kruipruimte;
 • Is niet geïsoleerd;
 • Heeft enkel glas, tenzij er een renovatie plaats heeft gevonden.

Tussen 1921 – 1945

 • Heeft een spouwmuur tussen binnen- en buitenmuur;
 • Beschikt over een kruipruimte, indien er een kruipluik aanwezig is;
 • Kent geen goede isolatie.

Tussen 1945 – 1975

 • Heeft isolatie maar valt flink te verbeteren;
 • Kent dubbel glas, maar is in de meeste gevallen aan vervanging toe.

Tussen 1976 – 2005

 • Kent goede isolatie; opnieuw isoleren kan nodig zijn.

Is er isolatie aanwezig in uw huis?

Heeft u kruipruimte isolatie?

U kunt eenvoudig zelf controleren of u isolatie heeft in uw kruipruimte. Wanneer u het kruipluik, meestal te vinden bij de voordeur of trap, opendoet, kunt u controleren of er aan de bovenkant van de kruipruimte isolatiemateriaal zit. Het kan ook zijn dat de isolatie op de bodem is bevestigd.

Wanneer er isolatiemateriaal is aangebracht, kunt u aan de dikte van het materiaal zien of de vloer goed geïsoleerd is:

 • Isolatiemateriaal tussen de 4 en 7 cm – matige isolatie;
 • Isolatiemateriaal tussen de 8 en 12 cm – redelijke isolatie;
 • Isolatiemateriaal tussen de 13 en 20 cm – goede isolatie.

De kruipruimte is niet de meest fijne plek om in te klimmen en om dan vervolgens de isolatie te meten. Wij komen graag vrijblijvend bij u langs om uw kruipruimte isolatie te controleren en indien nodig hierin advies te geven om uw huis te verbeteren omtrent isolatie.

Heeft u dakisolatie?

Het is niet altijd eenvoudig om te bepalen of uw dak geïsoleerd is. Indien uw woning een plat dak heeft, zal de isolatie aan de binnenkant zichtbaar moeten zijn. Dit geldt ook in de meeste gevallen voor een schuin dak.

Is uw dak aan de binnenkant afgewerkt met platen? Dan is het isolatiemateriaal niet zichtbaar en zult u opzoek moeten naar een onafgewerkt deel om achter de platen te kijken. Vaak is dat bij een ventilatiepijp of bij de randen.

Uw woning verder verbeteren

U heeft nu gecontroleerd of er isolatie aanwezig is in uw woning. Met de gratis bespaarcheck kunt u kijken hoe de isolatie verder verbeterd kan worden. Door middel van 12 vragen krijgt u een overzicht met wat de kosten zijn voor het verbeteren van uw isolatie en wat het u oplevert.

Daarnaast komen wij graag bij u langs om nauwkeurig naar uw situatie en wensen te kijken om daarna een vrijblijvende offerte op te stellen.